Opslaan in de boodschappenlijst
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Fietsverlichting

( aantal producten: 19 )

Fietsverlichting is een onmisbare uitrusting voor elke fietser op de openbare weg. Volgens de Wegenverkeerswet moet elke fiets zijn uitgerust met een verplicht wit positielicht voor en een rood positielicht achter (mag knipperen). Dergelijke apparatuur heeft een enorme impact op de veiligheid door onze zichtbaarheid tijdens het rijden te vergroten en de verplichting om deze apparatuur te hebben mag niet worden onderschat.

Met de krachtige fietsverlichting aan de voorkant kun je je vrij bewegen in de schemering, terwijl het rode achterlicht je zichtbaar maakt voor ander verkeer achter je.

Is fietsverlichting verplicht?

Fietsverlichting is een verplicht wettelijke fietsuitrusting. In de Regeling van de Minister van Infrastructuur staat dat:

  • koplampen - wit of geel, met een constant of knipperend licht,
  • achterlicht - rode reflecterende en rode continu- of knipperlichten,

waarbij alleen de achterste reflector permanent moet worden gemonteerd reflector. De positielichten van de fiets mogen overdag worden uitgeschakeld of verwijderd wanneer het zicht goed is.

Het gebruik van positielichten in de vorm van voor- en achterlichten is verplicht van zonsopgang tot zonsondergang en bij het passeren van tunnels.

Het is belangrijk om te onthouden dat juridische kwesties één ding zijn, maar onze veiligheid de laatste en het is de moeite waard om goede verlichting te gebruiken tijdens het fietsen, in weer en wind, om onze zichtbaarheid in het verkeer te vergroten.

Welke fietsverlichting kiezen?

Omdat bijna alle modellen fietsverlichting die op de markt verkrijgbaar zijn voldoen aan de basiseisen en aannames, moeten we bij het kiezen van de ideale lamp voor onze fiets rekening houden met de specifieke toepassing ervan. Door een paar vragen te beantwoorden, over de gebruiksomstandigheden, welke motor en hoe we ze willen monteren, welke routes we meestal nemen en op welk moment van de dag, of we op slecht verlichte paden rijden, kunnen we de parameters van de lamp bepalen die ons zullen leiden bij het kiezen van het beste model voor ons.

Bij het kiezen van een fietslamp moeten we kijken naar de volgende parameters en beschikbare functies:

stroom - d.w.z. de lichtstroomsterkte uitgedrukt in lumen. Het principe is eenvoudig. Hoe meer lumen, hoe beter en sterker het licht schijnt. De hoeveelheid licht die we nodig hebben, hangt echter af van de omstandigheden waarin we meestal bewegen. Als je in de stad rijdt, op verlichte routes en alleen overdag, is het niet nodig om te investeren in de krachtigste lampen van 1000lm of meer. In dergelijke omstandigheden is het zeker voldoende set waarschuwingslampjes, die energie-efficiënt genoeg is om batterijen voor lange tijd te vergeten en die voldoende vermogen heeft om ons op de weg zichtbaar te maken voor andere weggebruikers.

Het tegenovergestelde is waar als je reizen in de wildernis plant of als je in extremere omstandigheden rijdt, als het donker is. Een waarschuwingslicht geeft niet de juiste hoeveelheid licht, dus om veilig te navigeren in bijvoorbeeld een bosschage hebben we een krachtige verlichting met een brede lichthoek. In dit geval geldt de vuistregel: hoe meer (lumen), hoe beter.

bedrijfsmodi - de basis is twee modi: continu en knipperen, wat onze positie op de weg goed aangeeft en tegelijkertijd de batterij spaart. Hogere en krachtigere modellen hebben de optie van een half of een derde wattage, wat de veelzijdigheid vergroot en de mogelijkheid om de verlichting aan te passen aan de heersende omstandigheden.

installatiemethode - dit is een belangrijke parameter, omdat niet elke lamp op elk fietsontwerp past. Let op hoe de lamp is bevestigd, of hij een apart handvat heeft waar we hem gemakkelijk uit kunnen halen om hem op te laden en of de bevestigingsmethode een stabiele en stevige grip biedt.

waterdicht - weersomstandigheden veranderen vaak en kunnen je verrassen. Dit maakt waterbescherming, althans de basis, wenselijk. Voor langere tochten, off-road reizen, is een hogere beschermingsgraad aan te raden, bijvoorbeeld IPX4.

bedieningstijd - hangt af van hoe het specifieke model is ontworpen. De essentie van een goede lamp is een goed uitgebalanceerd compromis tussen het vermogen en de levensduur van de batterij. In de energiebesparende stand (knipperen) moet de lamp enkele uren kunnen branden en in de continue stand maximaal enkele uren.

stroomvoorziening - tegenwoordig lijkt de meest gebruikelijke oplossing batterijvoeding te zijn, opgeladen via USB. Hij is extreem veelzijdig, praktisch en, in combinatie met een powerbank, perfect voor de meest afgelegen expedities.

pixelpixel